ŻYCIE CODZIENNE NA DAWNYCH ZIEMIACH PRUSKICH KUCHNIA DAWNYCH ZIEM...

ŻYCIE CODZIENNE NA DAWNYCH ZIEMIACH PRUSKICH KUCHNIA DAWNYCH ZIEM...nr katalogowy: 2133
  • Życie codzienne na dawnych ziemiach pruskich. Kuchnia dawnych ziem pruskich - tradycja i nowoczesność

    Red. Tomasz Chrzanowski

    Olsztyn : OBN, 2011

    ss. 179: il.

    Format A5

    Oprawa miękka

    ISBN 978-83-60839-52-2

     

    Wstęp

    Stanisław Achremczyk, Kuchnia Warmii i Mazur

    Elżbieta Kaczyńska, Kuchnia regionalna: tradycje i zmiany. Przyczynek do procesu „glokalizacji"

    Magdalena Spychaj, Kura na czarno i biały kołacz - krzyżacka książka kucharska z XV wieku?

    Danuta Bogdan, Połowy i spożycie ryb na Warmii w XVI-XVIII wieku

    Marta Sikorska, Pozłacany piernik i kandyzowany imbir, czyli średniowieczny i nowożytny smak słodyczy

    Andrzej Klonder, Ulubione piwa Koroniarzy i Prusaków w XVI~XVII wieku

    Adam Płoski, Lokalna produkcja piw na Warmii i Mazurach w XIX i XX wieku

    Maria Wroniszewska, Wiejska kuchnia na Warmii i Mazurach jako przestrzeń kulturowa (przełom XIX i XX wieku)

    Janusz Hochleitner, Kuchnia świąteczna na Warmii

    Tomasz Chrzanowski, Nie tylko o czerninie - kuchnia wschodniopruska pierwszej połowy XX wieku w świetle królewieckiej książki kucharskiej

    Ryszard Tomkiewicz, Wielokulturowość kuchni na Warmii i Mazurach po 1945 roku - specyfika i odrębność

    Wiesława Chodkowska, Monika Sabljak-Olędzka, Michał Poniewski, Adam Płoski, Gorzelnie w historii i kulturze Mazur Zachodnich

  • Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.

20,00  PLN
Cena nie zawiera kosztów dostawy

egz.

Czas realizacji: 1-2 dni

Zapytaj o produkt

Koszyk jest pusty