SEKRETY KUCHMISTRZOWSKIE STANISŁAWA CZERNIECKIEGO

SEKRETY KUCHMISTRZOWSKIE STANISŁAWA CZERNIECKIEGOnr katalogowy: 46
  • Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego. Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku

    Jarosław Dumanowski, Andrzej Pawlas, Jerzy Poznański

    Warszawa : Muzeum Pałac w Wilanowie, 2010

    ss. 142, [1] : il.

    Format B5

    Oprawa twarda

    ISBN 978-83-60959-93-0

    To smaczny wybór przepisów z pierwszej polskiej książki kucharskiej, Compendium ferculorum Stanisława Czernieckiego z 1682 roku, które - praktycznie każdy - może przyrządzić sobie we własnej kuchni. Pomysł prosty, ale ważny, albowiem bez zbroi, mieczy i tłumu neo-rycerzy możemy zrobić u siebie w domu małą rekonstrukcję historyczną, na swojej kuchence gazowej wyczarować staropolskie duchy. Bywa bowiem i tak, że starczy szczypta chęci i pół garści wyobraźni historycznej, aby przenieść się w czasy naszych przodków. Toteż ta książka to mały wehikuł czasu, zgrabnie zbudowany, by spełniać potrzeby współczesnego człowieka. Zachęcamy do podróży, naszym przewodnikiem będzie wielki Kuchmistrz!

  • Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.

30,00  PLN
Cena nie zawiera kosztów dostawy

Książka czasowo niedostępna

Zapytaj o produkt

Koszyk jest pusty