MEDIA AEVA DULCIA

MEDIA AEVA DULCIAnr katalogowy: 4733
  • Media Aeva Dulcia Analiza produkcji i konsumpcji słodyczy w Koronie Aragonii w XIV i XV w.

    Rafał Horyszko

    Kraków: Historia Iagellonica, 2013

    ss. 316

    Format B5

    Oprawa twarda

    ISBN 978-83-62261-69-7


    U schyłku wieków średnich daje się zauważyć istotna zmiana w podejściu do spożywania konfitur, owoców kandyzowanych, nugatów i wszelkiego rodzaju draży, uznawanych dotąd za produkty aptekarskie. Zdaniem włoskiego lekarza Maino de Maineri, żyjącego na przełomie XIII i XIV w., słodkie lekarstwa były już wówczas nadużywane przez ludzi zdrowych, którzy przyjmowali je nie z potrzeby terapeutycznej, lecz czystego łakomstwa. Proces ten zainicjowany został w kręgu cywilizacji muzułmańskiej, a następnie przejęty przez kraje kultury łacińskiego Zachodu. Jednym z nich była Korona Aragonii, z dominującym pierwiastkiem katalońskim.

  • Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.

39,90  PLN
Cena nie zawiera kosztów dostawy

egz.

Czas realizacji: 1-2 dni

Zapytaj o produkt

Koszyk jest pusty