COMPENDIUM FERCULORUM ALBO ZEBRANIE POTRAW

COMPENDIUM FERCULORUM ALBO ZEBRANIE POTRAWnr katalogowy: 453
  • Compendium Ferculorum albo zebranie potraw

    Stanisław Czerniecki

    Oprac. Jarosław Dumanowski, Magdalena Spychaj

    Warszawa: Muzeum w Wilanowie, 2010

    ss. 240: il.

    Format A4

    Oprawa miękka

    ISBN 978-83-60959-97-8

    Gotowanie może być sztuką, kucharz może być artystą, tak jak był nim Stanisław Czerniecki na dworze Lubomirskich w Wiśniczu. Zbiór jego przepisów wydany w 1682 r. pod tytułem Compendium Ferculorum uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To zaskakujące dzieło traktuje nie tylko o procedurach, w wyniku których powstanie jadalna potrawa. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego w opracowaniu dr hab. Jarosława Dumanowskiego i Magdaleny Spychaj otwiera serię, którą poświęcamy kulturze stołu w epoce nowożytnej. Towarzyszyć jej będą współcześnie skomponowane, autorskie książki kucharskie, przekształcające staropolskie zalecenia w przepisy kulinarne dla potrzeb dzisiejszych smakoszy i uczestników planowanych przez nas, muzealnych programów edukacyjnych.

  • Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.

77,00  PLN
Cena nie zawiera kosztów dostawy

egz.

Czas realizacji: 1-2 dni

Zapytaj o produkt

Koszyk jest pusty